Suplimentele de fier nu le aduc niciun beneficiu femeilor însărcinate care au o cantitate suficientă de fier în sânge, arată un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică, citat de MSNBC.
Femeile însărcinate care suferă de anemie şi-au mărit nivelul de fier din organism cu ajutorul suplimentelor, însă pentru femeile care aveau deja suficient fier în organism aportul suplimentar nu le-a modificat cu nimic nivelul de fier iniţial, a arătat studiul. "Este ceea la ce te-ai aştepta, având in vedere felul în care răspunde intestinul la fier", spune Kimberly O'Brien, profesoară de nutriţie la Universitatea Cornell. "Intestinul simte când ai nevoie de fier" şi organismul îl va absorbi mai bine, a explicat ea pentru Reuters.
• Anemia apare atunci când corpul nu deţine suficient fier. Acesta este esenţial pentru producerea hemoglobinei, o substanţă din celulele roşii care au rolul de a transporta oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului. Fără fier, organismul produce mai puţină hemoglobină, iar celulele corpului nu vor fi alimentate cu suficient oxigen.
Pentru a stabili care este cantitatea de fier necesară pentru a îmbunătăţi sănătatea unor femei anemice şi însărcinate, o echipă de cercetători belgieni şi americani, au recrutat 1270 de voluntare din Burkina Faso, o ţară din estul Africii. Dintre acestea, doar 550 sufereau de anemie.
Cercetătorii le-au împărţit în două grupe care au primit cantităţi diferite de fier şi alte substanţe nutritive. După un timp s-a constatat că toate femeile au avut aceleaşi beneficii, chiar dacă o grupă luase o cantitate dublă de fier. De asemenea, studiul nu a reuşit să explice cum exact le ajută suplimentele de fier pe femeile însărcinate care nu suferă de anemie.
• Fierul este important pentru dezvoltarea fetusului. În timpul sarcinii, copilul are nevoie de oxigen pentru a se dezvolta. Insuf