Ca de fiecare dată, dialogurile cu Romulus Vulpescu sînt o încîntare. Abordăm orice subiect şi-l transcriem cu "î" din "i" şi "sînt" în loc de sunt, la cererea sa expresă. Era să zic "la cererea Maestrului". "Mie să nu-mi spui Maestru, că mă enervează." Cum, că maestru rimează cu Vulpescu…? (rîde) "Mi-aduc aminte, apropo de asta, că l-am cunoscut pe Victor Eftimiu, care zicea despre rime: Haide dom'le, lasă-mă cu poeţii ăştia care cred că «brînză» rimează cu «nasture». Au amîndouă cuvintele «r» ? E rimă!…"
Citiţi toate articolele din campania Jurnalului Naţional - Români care mai au ceva de spus
Vorbim despre lipsa de educaţie, despre manelizare, despre mitocănie, despre politica de îndobitocire a populaţiei prin mass-media, despre tendinţele limbii, de buni traducători, despre faptul că, mai nou, îşi vinde biblioteca alcătuită în bună parte din exemplare rare... Să le luăm pe rînd.
"În legătură cu lipsa de instrucţiune. Singurul dezavantaj al celor care ştiu carte şi se exprimă corect gramatical este că ajung, fără să-şi dea seama, să nu mai ştie ce-i corect. Omul care ştie că nu se pune virgulă între subiect şi predicat, care ştie când se scrie «mi-au» cu cratimă şi cînd «miau» ca pisica, ajunge, poate, să spună, la un moment dat, «ei este mulţi». Exagerez… dar presiunea majorităţii agramate este mai mare decît rezistenţa. Apropo de mişcarea de rezistenţă, care e o treabă foarte bună a ziarului dvs."
Ce ne facem cu politica de îndobitocire a populaţiei prin mass-media? E o chestie concertată? "Încep să cred că da. La început, am crezut că e ceva făcut la minima rezistenţă. Toată lumea se uită la televizor, căruia i se spune, pe bună dreptate, tembelizor. Ne manelizăm, aşa… Eu nu am nimic împotriva manelelor şi a maneliştilor. Manelele există de multă vreme. Sînt nişte moduri turceşti, orientale de a cînta."
Şi