„Adevărul“ a stat de vorbă cu trei „babe nebune“ care au grijă de maidanezii din Capitală: un şofer, un funcţionar bancar şi o actriţă. Numiţi neoficial „protectori de zonă“, sute de bucureşteni sterilizează şi ocrotesc câinii fără stăpân, în colaborare cu ONG-urile devotate animalelor.
Autorităţile nu au găsit, în două decenii, o soluţie la problema câinilor, iar unii oamenii sunt la fel de iresponsabili cu viaţa animalelor pe care le ţin în curte sau în apartament. Înainte de 1989, numărul câinilor vagabonzi era ţinut sub control într-un mod eficient, dar sălbatic: prin otrăvire. Anual, spre toamnă, în şanţuri, pe uliţe şi pe şosele rămâneau urmele unei mentalităţi înapoiate.
Citeşte şi: Trei ieşeni sunt muşcaţi zilnic de câinii fără stăpân (CAMPANIE)
Intrarea în lumea bună a Europei după Revoluţie le-a adus românilor drepturi cu nemiluita, dar mulţi au ştiut să fenteze responsabilităţile. Iar una dintre acestea este sterilizarea câinilor din gospodării, mai ales în mediul rural.
Organizaţiile internaţionale care protejează animalele au atras atenţia României că înmulţirea maidanezilor scapă de sub control în lipsa unor măsuri cu bătaie lungă şi au avut dreptate. „Dacă nu le convine, să-i ia la ei acasă” – este reacţia auzită tot mai des cu privire la acest subiect. Şi străinii chiar îi iau la ei. Zeci, dacă nu sute, de câini pleacă săptămânal, prin intermediul ONG-urilor şi cu ajutorul voluntarilor, către centre de adopţie din străinătate.
De câţiva ani, iubitorii de animale din Bucureşti au găsit singuri o soluţie: sterilizează câinii din apropierea locuinţei, le asigură mâncare astfel încât să nu devină agresivi şi cooperează cu ONG-urile care îi trimit spre adopţie. Aceşti oameni, peste o mie, au făcut primul pas spre responsabilitate socială, aşa cum au înţeles-o ei, la care nu mulţi se încumentă.
În prezent, u