Anii 2009 si 2010 au fost anii reformei. Au fost aplicate programe de austeritate, au fost taiate salarii si cheltuieli publice, ne-am imprumutat de miliarde de euro de la FMI, UE si BM, s-a incercat stoparea derapajelor macroeconomice. Mai pe scurt, autoritatile au incercat sa puna frana masinii care o lua la vale, facand-o sa urce panta competitivitatii economice. Unde suntem dupa doi ani de reforme? Unde am castigat si unde am pierdut? Care sunt punctele in care mai avem de reformat si unde au avut succes reformele?
In primul rand, vestile proaste: ne revenim, dar decalajul fata de celelalte state cresteEste posibil ca economia Romaniei sa inregistreze un plus marginal in 2010, dar asta nu va insemna mare lucru. Tarile din jur si-au revenit mai repede decat noi, lucru care se traduce prin intarzieri in fluxurile investitiilor straine directe (banii prefera zone mai sigure si cu o predictibilitate mai mare), dar si o recuperare mai lenta a increderii si moralului (atat in cazul companiilor, cat si al populatiei). Tabelul alaturat a fost prezentat marti evolutii economice regionale Foto: consiliul fiscal investitorilor straini prezenti la AmCham de catre Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Romania sta cel mai rau din acest punct de vedere, dar nu trebuie disperat. Macar datorita efectului de baza si tot o sa ne revenim usor in 2010. "Prognozam o crestere economica in 2011, dar ea nu va fi suficienta ca oamenii sa simta o imbunatatire concreta. Dupa reluarea cresterii, poate prin 2012 se va simti. Vor fi sectoare care au facut reforme mai repede si vor simti o imbunatatire mai rapida si alte sectoare unde, din cauza unei rezistente la schimbare, revenirea va mai intarzia. Marea dificultate o avem in sectorul bugetar. Aici avem o rezistenta la schimbare. Nu spun ca nu e nemotivata, dar ajustarea este inevitabila. Cu cat intarziem, ac