Mai mulţi miniştri ai agriculturii au contribuit, în ultimii ani, la distrugerea sistemului de irigaţii românesc. Sursa: REUTERS/EVZ
Construit în perioada comunistă, singurul sistem care nu doar că i-ar fi putut ajuta pe ţărani să-şi ude culturile, dar ar fi putut fi utilizat şi la desecarea unor terenuri acum inundate este falimentar din cauza deciziilor proaste luate de guvernele din perioada 2000-2010. Aceasta este concluzia unui raport al Curţii de Conturi a României (CCR), finalizat în decembrie anul trecut şi destinat instituţiilor responsabile: parlamentului - unde o anchetă pe această temă a trenat luni bune -, guvernului, Ministerului Agriculturii, Agenţiei Domeniilor Statului, Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) şi Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare.
În raport, inspectorii CCR in dică şi vinovaţii de această situaţie, mare parte dintre deciziile falimentare fiind puse în cârca a cinci foşti miniştri ai agriculturii: Ioan Avram Mureşan, Ilie Sârbu (care, în ultimii zece ani a ocupat de două ori fotoliul de ministru al agriculturii), Petre Daea, Gheorghe Flutur şi Decebal Traian Remeş.
"Sistemul de irigaţii, cea mai mare catastrofă a României"
Deşi în document nu se fac referiri concrete la ultimul său mandat de ministru, Valeriu Tabără este acuzat şi el de specialişti că, în perioada în care a condus Agricultura din postura de ministru al guvernului Văcăroiu, ar fi închis ochii la distrugerea sistemului de irigaţii. De altfel, Tabără recunoaşte acum neputinţa guvernanţilor de a redresa o latură importantă a agriculturii unei ţări considerate cândva grânarul Europei.
"Sistemul de irigaţii este, cu contribuţia mai multor factori, una din cele mai mari catastrofe ale României. Nu am reuşit să aşezăm sectorul pe un făgaş de normalitate. (...) Lucrăm acum la un pachet de măsuri pe