Reducerea ratingului datoriilor Greciei cu trei trepte de către agenţia americană Moody's a reaprins criza datoriilor suverane cu care se confruntă de aproape un an zona euro, această măsură lovind indirect în Portugalia, ţară care este în ochii investitorilor tot mai aproape de un ajutor financiar de la UE şi FMI, scrie The Wall Street Journal.
Decizia Moody's "este un semn foarte rău, deoarece arată, în caz că mai era nevoie, că problema Greciei nu e de lichiditate, ci de solvabilitate: nivelul datoriei publice, costul creditelor, toate converg către această concluzie", spune profesorul de economie Daniel Dăianu.
Pentru a agrava şi mai mult situaţia, Moody's a mai anunţat şi că există o probabilitate de 20% ca Grecia să fie nevoită să îşi restructureze datoriile până în 2013.
În replică, FMI şi-a arătat susţinerea faţă de executivul elen spunând că programul economic al ţării va avea succes şi că datoriile sunt sustenabile.
"Avem încredere că vom reuşi, că datoriile Greciei sunt sustenabile", a spus Antonio Borges, directorul pe Europa al FMI. Dar el le-a cerut investitorilor să aibă răbdare pentru că "nu există programe care pot face miracole în câteva luni".
Deşi investitorii nu privesc cu ochi buni o restructurare a datoriilor Greciei, în urma căreia cel mai probabil vor pierde bani, economiştii văd în aceasta o soluţie pentru stoparea crizei.
"Grecia şi Uniunea Europeană trebuie să ia taurul de coarne şi să purceadă la o restructurare ordonată a datoriilor. Pentru că o restructurare dezordonată duce la contaminare", spune Dăianu.
Prima victimă a efectului de contagiune va fi Portugalia, ale cărei costuri de finanţare se află la valori nesustenabile încă de la finalul anului trecut, cu toate că primul-ministru Jose Socrates a respins vehement presiunile pentru acceptarea unui ajutor financiar,