Cresterea pretului petrolului poate sa fie profitabila pentru romanii care stiu sa foloseasca instrumentele aflate la dispozitie pe bursa. Pana acum, fenomenul a adus numai pierderi, atat direct, prin scumpirea carburantilor, cat si indirect, prin scumpirea celorlalte produse, din cauza costurilor de transport.
Asadar, romanii au avut pana acum pierderi. Atat la pompa, cat si la modul in care se calculeaza preturile produselor de consum, preturile au crescut ca urmare a acestor fluctuatii de pret.
Diferenta intre +17% la titei brut (intervenita in perioada 18 februarie - 8 martie) si fluctuatiile de 4-5% la carburanti (in aceeasi perioada) se explica prin faptul ca in pretul de la pompa, circa 80% din pret este format din taxe, si un procent destul de mic din materie prima. In plus, pretul carburantilor este ajustat dupa fluctuatiile de pe piata internationala Platts.
Actiuni la companii petroliere
Romanii pot insa avea si castiguri, daca investesc pe piata locala in companii sau instrumente de piata. Pe piata principala, prima privire a investitorului se indreapta catre indicele companiilor energetice: BET-NG. In cadrul acestuia, companiile cu activitate in domeniul petrolului sunt:
Dafora (BVB: DAFR) +7,28% - servicii de foraj si mentenanta sonde
Petrolimportexport (BVB: PEI) +7,05% - tranzactionarea de produse petroliere
OMVPetrom (BVB: SNP) +5,43% - extractie, rafinare, distributie
Oil Terminal Constanta (BVB: OIL) +2,51% - terminal petrolier al portului Constanta
Condmag (BVB: COMI) -2,38%, produce conducte de petrol
Rompetrol Well Services (BVB: PTR) -2,52% - servicii la sonda
Rompetrol Rafinare (BVB: RRC) -11,50% - rafinaria cunoscuta ca Petromidia, detinuta de grupul Rompetrol
La o privire in ponderea acestor titluri in indicele BET-NG, se constata ca 55,85% este