Descoperirea revendicată de un cercetător NASA pune agenţia guvernamentală americană în încurcătură. Nu e prima oară când revine asupra anunţurilor privind viaţa extraterestră.
Vestea s-a răspândit cu viteza luminii: un cercetător de la NASA ar fi descoperit urme de viaţă extraterestră în meteoriţi. Preluată rapid de presă, informaţia a suscitat un entuziasm mediatic pe măsura scepticismului comunităţii ştiinţifice. Studiul, publicat vineri de contestatul Journal Of Cosmology, nu a fost validat de o echipă ştiinţifică, aşa cum cer uzanţele. Publicaţia a preferat să invite cercetătorii din lumea întreagă să-şi publice comentariile proprii pe site, “dată fiind natura controversată a descoperirii” (sic!)
NASA a avut nevoie de un timp destul de mare pentru a reacţiona. Luni, Agenţia s-a desolidarizat de cercetătorul său, Richard B. Hoover.
În prezent, comentariile mediocre se adună pe site-ul Journal Of Cosmology. Anumiţi susţinători ai teoriei lui Hoover publică texte demne de cele mai proaste bloguri, comentează Le Figaro. Editorii site-ului nu înţeleg de ce nici un mare specialist nu s-a ostenit să paticipe la dezbatere.
Precum microbiologistul Rosie Redfield, majoritatea savanţilor recunoscuţi în domeniu se mulţumesc să declare ziariştilor care îi interpelează să-şi vadă de drum: nu e nimic de comentat.
În articolul său, Hoover explică a fi descoperit structuri formate de bacterii în interiorul a trei meteoriţi diferiţi. Numai că nimic nu permite să se ştie sigur dacă filamentele observate sunt rodul unei contaminări terestre, al unui proces chimic sau al unei bacterii extraterestre. Doar “convingerea lui intimă” îl face să opteze pentru a trei ipoteză.
NASA nu poate fi absolvită de orice vină în acest scandal. Fie şi pentru că reacţia sa a fost extrem de târzie. Agenţia a demonstrat de multă vreme că este foarte stângace în c