În Parcul Custozza, din Alba Iulia, s-au zărit întâi buldozere, apoi s-au văzut smulse pavelele de pe Mihai Viteazul. Au împrejmuit zona, o panglică marca locul unde a început masacrul, denumit execuţie proiect. Proiectul cui? Al comunităţii? Nu. Al unei administraţii vremelnice care aminteşte de practici păstrate bine în memoria colectivă, practici abuzive ale regimului comunist care au distrus biserici, mănăstiri, hectare întregi de spaţii verzi, frumoase clădiri de patrimoniu, pentru asfalt, la schimb, mult asfalt, în numele civilizării noastre şi al progresului.
Un excavator a muşcat cu putere, apoi a dat să înghită bucata mare de pămând. A agăţat însă rădăcina unui înţelept copac şi a tot tras până l-a înghenunchiat, apoi s-a prăbuşit. O bufnitură s-a auzit, apoi linişte. Tineri din Alba Iulia s-au aşezat instinctiv lângă un alt copac, să-l apere cu trupurile lor. Şi au făcut de strajă, au protestat paşnic şi cu durere.
Oamenii spun că lucruri necurate sunt la mijloc. Primăria se apără şi afirmă că lucrările se desfăşoară în legalitate. „Există toate autorizaţiile necesare pentru efectuarea lucrărilor. Sunt anumite specii de arbori, spre exemplu cum este nucul, pentru care este nevoie de autorizaţie specială de tăiere, dar în zona Parcului Custozza nu există aceste specii de copaci, în consecinţă nu este nevoie de autorizaţie de mediu", spune Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Majoritatea arborilor din parcul Custozza sunt tei şi castani.
Primăria va organiza o conferinţă de presă, în care vor fi prezentate detalii ale proiectului ce vizează Parcul Custozza şi o simulare 3D a zonei, aşa cum va arăta după finalizarea lucrărilor.
După ce, timp de trei ani, cetăţenii au fost minţiţi că vor fi tăiaţi numai acei copaci uscaţi, care pun în pericol viaţa oamenilor, acum au confirmarea. Adevărul este altul.
Toţi cei 158 de co