Euro a coborât ieri la un nou minim al ultimelor nouă luni, intrând sub pragul de 4,19 lei pentru prima dată din iunie anul trecut, atât în tranzacţiile de pe piaţa valutară interbancară, cât şi la cursul oficial al BNR.
Dealerii spun că aprecierea a fost alimentată de optimismul investitorilor străini faţă de regiune, dar volumele tranzacţionate au fost foarte mici, la fel ca în zilele precendente.
BNR a calculat ieri un curs de 4,1869 lei pentru un euro, cu 1,96 bani sau 0,47% sub nivelul precedent. De la începutul anului leul a câştigat peste 2% în faţa euro. "Au fost fluxuri şi de la jucătorii străini, dar a fost a cincea zi de volume foarte mici, atât pe leu, cât şi pe întreaga regiune. Toată lumea stă cu nervii în piuneze din cauza petrolului şi cea mai mare parte a trading-ului (tranzacţiilor - n. red.) se face după cum apar comunicate pe tema aceasta. Când petrolul se duce în sus, se vând activele riscante", a comentat dealerul unei bănci locale. De data aceasta vânzările de valută par să vină din partea clienţilor comerciali şi a jucătorilor străini, după ce săptămâna trecută piaţa suspecta că aprecierea leului este susţinută de intervenţi discrete ale BNR.
Pe piaţa interbancară euro a fost tranzacţionat la începutul şedinţei la 4,1925 lei, în scădere faţă de închiderea din ziua precedentă. La jumătatea zilei cotaţiile au coborât până la un minim de 4,1850 lei pentru un euro, nivel la care s-au realizat tranzacţii de câteva milioane de euro. Ulterior, piaţa a corectat o parte din aprecierea cursului, euro revenind la 4,1915 lei.
Dealerii consideră că leul ar putea să câştige teren în continuare, o astfel de mişcare ajutând şi BNR în lupta cu inflaţia. Analiştii UniCredit de la Viena îşi sfătuiesc în prezent clienţii să vândă euro contra leu, mizând pe o scădere a cursului până la 4,1 lei/euro.