Femeile din România suferă în continuare de pe urma inegalităţii de şanse, atât în societate, cât şi la locul de muncă. O arată cifrele şi specialiştii. Sursa: TVMania
Femeile din România trebuie să muncească mai mult decât bărbaţii, să accepte posturi sub calificarea lor, dar şi salarii mai mici. Cu alte cuvinte, se confruntă în continuare cu un nivel ridicat de discriminare la locul de muncă şi în societate şi nu au aceleaşi şanse pe piaţa muncii. Asta arată studiile şi specialiştii din domeniu.
Salarii cu 17% mai mici
Astfel, angajatele din România, dar şi cele din Uniunea Europeană câştigă cu 17% mai puţin decât colegii de birou cu o fişă a postului similară, potrivit datelor europene, confirmate de Carmen Banu, expert în egalitate de şanse la Blocul Naţional Sindical (BNS). Iar diferenţele de salarizare vor fi adâncite de noul Cod al Muncii, adaugă aceasta.
Nu este însă singura problemă cu care se confruntă femeile la locul de muncă. De multe ori sunt tratate cu superioritate de către şefi sau de către colegii de sex opus, adaugă Carmen Banu. Şi asta, chiar şi atunci când sunt foarte bine pregătite. "Ele trebuie să dovedească mai mult decât bărbaţii că sunt calificate. De multe ori sunt obligate să accepte locuri de mun că care nu le pun în valoare abilităţile şi calităţile. Sunt foarte multe femei care primesc salariul minim pe economie, am auzit chiar şi de femei plătite cu patru milioane de lei pe lună şi care muncesc 8 ore sau chiar mai mult".
În plus, lucrează şi în condiţii mai proaste decât bărbaţii. "Femeile sunt obligate, mai mult ca bărbaţii, să accepte munca în ilegalitate, fără contract şi în condiţii proaste. Mai mult, ele nu au un program de muncă flexibil şi trebuie să se ocupe şi de copii, pentru că ştim că lor le revine educaţia copiilor. Din acest punct de vedere, lipsa de grădiniţe şi creşe este o mar