Europarlamentarii au votat ieri la Strasbourg introducerea unei taxe între 0,01% și 0.05% pentru tranzacțiile financiare din UE. Comisia Europeană a respins, însă, inițierea unor discuții legate de această taxă, cu promisiunea că o va include în planuri mai ample, internaționale. Elena Băsescu spune că taxa "nu ajută la nimic".
Parlamentul European (PE) a lansat dezbaterea pe tema taxei pentru tranzacții financiare în urma unei discuții purtate între comisia de afaceri economice și monetare (ECON) și fostul comisar european pentru impozitare şi uniune vamală, László Kovács, care, "ca și multi alți, consideră ideea foarte atractivă" și crede că ar trebui investigat felul în care ar funcționa și ce infrastructură ar necesita.
Actualul comisar pentru impozitare, uniune vamală, audit şi luptă antifraudă, Algirdas Šemeta, prezent la dezbaterea de la Strasbourg, a fost criticat de social-democrați pentru "refuzul de a asculta cerința unei majorități a Parlamentului", și deci, a unei majorități de cetățeni ai UE care își doresc această taxă.
Comisia Europeană, cel dintâi critic al taxei
Algirdas Šemeta recunoaște că ideea unei taxe de tranzacționare a atras foarte multă atenție. Comisia examinează momentan "posibile modalități de finanțare inovatoare la nivel global".
Însă Šemeta are rețineri legate de felul în care aceasta ar afecta competitivitatea piețelor europene. "Trebuie să lucrăm în strânsă cooperare cu piețele globale și să avem un mod de abordare comun," a spus acesta. El crede că nu trebuie subminate eforturile statelor membre în crearea propriilor inițiative pentru îmbunătățirea stării economiei.
"Comisia va publica în curând o analiză a diferitelor metodelor inventive de finanțare. Vreau să spun că o astfel de analiză nu este un lucru ușor. După analiză vom decide care sunt cele mai bune opțiuni," a mai spus acesta.
Comi