Cafeaua \"neagră\" băută moderat trezeşte creierul, e bună pentru dietă şi digestie. Cafeaua solubilă se absoarbe însă mai repede, ceea ce creşte ritmul cardiac. Sursa: HEPTA
Cafeaua nu atacă inima şi nu face "gaură" în stomac dacă nu aveţi deja tensiunea mărită sau nu suferiţi de gastrită şi ulcer. Asta în condiţiile în care este băută "cu cap", nu pe stomacul gol şi nu mai mult de două ceşti pe zi. În rest, beneficiile cafelei bat riscurile: conferă o stare de bine, ajută la digestie, intensifică tranzitul intestinal şi arderile.
"Cofeina din cafea este un stimulent uşor pentru sistemul nervos central, îmbunătăţind vigilenţa şi performanţa. S-a sugerat, deşi acest lucru nu a fost dovedit, că există efecte benefice ale cafelei asupra diabetului de tip II, afecţiunii Parkinson şi anumitor forme de cancer", a declarat Roger Cook, director Coffee Science Information Center.
Evitaţi cafeaua la ibric, "la plic" sau cu mult zahăr
Deşi foarte populară, cafeaua preparată la ibric poate creşte colesterolul, din cauza zaţului. Cea mai bună modalitate de preparare e la filtru sau espressor.
"Espressoul are o aromă foarte puternică, dar, contrar concepţiilor populare, nu are o cantitate mai mare de cofeină decât cea preparată la filtru, pentru că este preparată la abur", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Calea Moşilor din Capitală .
Cafeaua este un adjuvant perfect în regimurile de slăbire. Neagră sau cu puţin lapte degresat nu are aproape nicio calorie, însă capuccino, ciocolata caldă sau latte-machiato "stricate" cu mult lapte, frişcă şi zahăr urcă şi la 500 de calorii, adică un sfert din necesarul zilnic al adulţilor. Cu alte cuvinte, o astfel de băutură poate "înlocui" cu succes micul dejun sau cina. Mai grav e că nu aduc nutrienţi, ci doar zahăr, f