O dobândă cât mai mică, o perioadă de graţie cât mai mare şi o limită maximă pe măsura nevoilor. Acestea sunt principalele trei criterii pe care le au în vedere cei care vor să achiziţioneze un card de credit. Şi au de unde alege, pentru că oferta de pe piaţa locală este foarte diversă, indiferent că este vorba de carduri standard sau premium.
O persoană care are de gând să se împrumute de la bancă prin intermediul unui card de credit va plăti în acest moment o dobândă cuprinsă între 16,72% şi 25,05% la suma utilizată, potrivit unui clasament al celor mai bune zece carduri de credit standard.
Comparaţia, realizată în funcţie de dobândă, a luat în considerare ofertele a zece bănci, fiind ales cardul cu dobânda cea mai mică din totalul produselor unei instituţii bancare.
În prezent, Intesa Sanpaolo Bank percepe cea mai mică dobândă, respectiv 16,72%, iar la polul opus se află UniCredit Ţiriac Bank, cu o dobândă de 25,05%. Pe lângă dobândă, există şi costuri de administrare, de 10-50 lei/an.
Perioada de graţie,
între 45 şi 61 de zile
Un card cu o dobândă mică nu vine obligatoriu şi cu cea mai mare perioadă de graţie, în care utilizatorul nu plăteşte niciun leu în plus dacă returnează integral suma datorată. Acelaşi clasament plasează Banca Românească pe primul loc când vine vorba de perioada de graţie, cu 61 de zile, comparativ cu 45 de zile, oferta cea mai puţin generoasă - la Intesa Sanpaolo, ING şi OTP. Nu în ultimul rând, solicitanţii se uită şi la limita de credit - plafon fix sau un anumit număr de salarii nete - obţinută pe baza analizei bonităţii. Cei mai mulţi bani îi oferă cu împrumut ING Bank - 50.000 de lei, respectiv CEC Bank - nouă salarii nete.
Cu asemenea oferte la dispoziţie, românii care posedă carduri de credit au cheltuit anul trecut nu mai puţin de 2,5 miliarde de lei (aproximativ 595 mil