Banca Naţională a României (BNR) speră ca preţul petrolului să coboare sub 100 de dolari pe baril, pentru a putea menţine un ritm redus al scumpirilor. Petroliştii arabi prezenţi ieri la Bucureşti spun că nimeni nu poate estima unde vor ajunge cotaţiile ţiţeiului, care nu mai ţin cont de realităţile pieţei petroliere.
Cotaţia internaţională a petrolului, acompaniată de creşterile ameţitoare ale preţurilor la alimente, încep să pună presiuni asupra economiei naţionale.
Citiţi şi Preţul benzinei a ajuns la şase lei pe litru. Scumpirile vor continua.
„Nu pot spune că BNR este optimistă. Inflaţia este o boală extrem de perfidă, dar trebuie s-o ţinem sub control. După scăderea din ianuarie, inflaţia se va menţine la 7,2-7,5% până în vara acestui an, pentru ca apoi, din august-septembrie, să se ducă, sperăm, la 4%", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la forumul „Gulf Cooperation Council", organizat de Forum Invest.
El a subliniat că acest lucru va fi posibil doar dacă preţul ţiţeiului scade. „Mizez pe faptul că Arabia Saudită are capacităţi excedentare de trei ori mai mari decât ale Libiei şi că le va pune în funcţiune. Există astfel probabilitatea unei reveniri a cotaţiilor sub 100 de dolari pe baril, posibil spre 80 de dolari. Sperăm şi la o corecţie pe plan intern a preţului carburanţilor", a mai spus Isărescu.
Potrivit acestuia, companiile petroliere nu mai pot folosi argumentul deprecierii leului în raport cu dolarul atunci când motivează scumpirile de pe piaţa locală. „De la începutul anului, leul s-a apreciat cu 7% faţă de dolar", a adăugat guvernatorul BNR. În ultimele zile, cele mai scumpe sortimente de benzină au ajuns să coste şase lei pe litru, record absolut pentru piaţa românească.
Arabii şi-au lăsat acasă globul de cristal
Companiile petroliere nu se aşteptau la preţul actual al pe