Identificarea animalelor constituie un măr al discordiei între mai multe instituţii de stat. Într-o conferinţă de presă desfăşurată astăzi, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că acest serviciu ar trebui să rămână aşa cum a fost şi până acum, adică în competenţa instituţiei pe care o conduce.
“Există controverse în rândul crescătorilor de animale şi ale asociaţiilor de crescători în ce priveşte identificarea animalelor. Noi avem toate condiţiile de a realiza acest serviciu: avem 60 de medici veterinari concesionari, în fiecare comună, care sunt furnizori de crotalii. Trecerea la Oficiul de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie nu ar aduce nici un avantaj, deoarece ei nu deţin nici baza informatică, nici destui specialişti. Mai mult, ar fi o povară în plus pentru crescătorii de animale, deoarece aceştia oricum ar trebui să ajungă şi la ei, dar şi la DSVSA, pentru controlul stării de sănătate”, spune Mircea Martin.
Începând din acest an, costurile pentru crotalii şi microcipuri vor fi suportate de către proprietarul animalelor, iar manopera (aplicarea crotaliului, completarea formularelor, introducerea în baza de date, scoaterea din baza de date) este suportată de către stat, pentru exploataţiile non-profesionale, iar pentru fermele comerciale, proprietarul suportă şi costul manoperei.
Crotaliile pot fi achiziţionate de la furnizori care, la nivel de teritoriu pot fi cabinetele medicale veterinare şi medicii veterinari concesionari, dar şi orice asociaţie de profil autorizată de către DSVSA.