Actualele capacităţi de producţie de pe piaţa cimentului sunt suficiente pentru 5-6 ani de acum înainte. Într-un scenariu realist această piaţă ar mai putea scădea în 2011 cu încă 5%, însă producătorii speră într-o stagnare, după ce anul trecut piaţa cimentului a scăzut în volum cu 12%, a anunţat Markus Wirth, directorul general al Holcim România
„2010 a fost primul an în care a trebuit să depreciem investiţiile făcute la fabrica din Câmpulung Muscel şi a trebuit să facem corecţia valorii terenului de lângă Turda pe care l-am cumpărat pentru o viitoare fabrică. Acestea sunt principalele motive pentru care am raportat un profit operaţional în scădere cu 53%“, a declarat oficialul companiei.
Holcim România a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 200 mil. euro, în scădere cu 20% faţă de 2009. Profitul operaţional (EBIT) al companiei a scăzut cu 53%, de la 54 mil. euro la 25 mil. euro. Compania lucrează în acest moment la 65% din capacitate, iar în lunile bune ajunge la circa 90%.
Producătorul de materiale de construcţii deţine un teren de circa 100 ha în localitatea Mihai Viteazu din judeţul Cluj, unde are în plan dezvoltarea unei noi fabrici, însă deocamdată planurile sunt îngheţate.
„Nu e momentul potrivit să vindem aceste teren, pentru că preţurile sunt foarte mici, iar noi l-am cumpărat în perioada când terenurile erau foarte scumpe. O să păstrăm terenul circa doi ani, după care vom decide dacă mai avem nevoie de o nouă fabrică sau dacă îl vom vinde“, a declarat Markus Wirth.
Holcim are programate pentru acest an investiţii de circa 35 mil. euro, cu 75% mai mult faţă de anul trecut, în dezvoltarea de proiecte care contribuie la protejarea mediului şi la creşterea eficienţei energetice, precum şi la modernizarea şi întreţinerea tehnologiilor şi instalaţiilor sale. Valoarea totală a investiţiilor realizate de grupul elveţian î