Noul act normativ va crea o piaţă a muncii mai flexibilă, dar reglementează parţial performanţa, sporeşte birocraţia şi nu cuprinde prevederi specifice pentru IMM-uri susţin marile companii occidentale. Investitorii străini spun că noul Cod al Muncii va spori angajările, va combate munca la negru şi va creşte productivitatea, dar mai are nevoie de îmbunătăţiri.
În elaborarea proiectului de modificare a Codului Muncii s-au implicat unele dintre cele mai mari organizaţii patronale ale investitorilor străini în România.
Mai citeşte şi:
Miliardarii Forbes „votează“ pentru modificarea Codului Muncii
În mare, acestea apreciază ce a ieşit din propunerile avansate, însă omisiunile noului act normativ sunt suficiente pentru a reclama amendarea ulterioară a legislaţiei. Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), organizaţie care s-a implicat masiv în modificarea Codului Muncii, spune că aproximativ 50% din măsurile promovate se regăsesc în varianta finală a proiectului.
Partea bună este că se instituie criteriul performanţei în angajarea şi selecţia salariaţilor în cazul concedierilor colective. Partea proastă este că se omite reglementarea acestui criteriu ca mijloc de departajare a salariaţilor în cazul concedierilor individuale, pentru motive care nu ţin de persoana angajatului. „Aceasta ar putea avea consecinţe negative, angajatorii fiind puşi în situaţia de a păstra salariaţi mai puţin performanţi în detrimentul unora performanţi, riscând în acelaşi timp să rămână fără salariaţii care ar fi putut redresa activitatea angajatorilor", a transmis organizaţia.
Vicepreşedintele AmCham, şi totodată CEO pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al General Electric, Cristian Colţeanu, consideră bine-venită modificarea legislaţiei, pentru că asigură concurenţa loială între companii pe piaţa muncii. „Este în interesul angaja