Economiștii au trecut de la pesimism la optimism și văd evoluții pozitive în majoritatea sectoarelor economice. Marile pericole vor veni însă tot din zona politică.
Analiștii de la Oxford Economics contraziceau, anul trecut, în toamnă, estimările optimiste ale Guvernului pentru 2011. În timp ce Executivul vedea o creștere economică de 1,5% pentru acest an, cei de la Oxford indicau o scădere de 1%, prognozând o depreciere a consumului și riscuri politice majore.
Între timp, au apărut datele macro ale ultimului trimestru al anului trecut și ale întregului an 2010. Care au fost ceva mai bune decât așteptările, iar modificarea pozitivă a convins majoritatea economiștilor să își revizuiască pozitiv estimările pentru acest an. Inclusiv Oxford Economics a revenit, luna trecută, asupra estimărilor anterioare și a anunțat că vede o creștere marginală, de 0,1%. Una bazată, în principal, pe majorarea exporturilor cu 7% și a producției industriale cu 5,2%, în timp ce consumul va stagna. Însă, riscurile la care este supusă economia autohtonă rămân aceleași ca anul trecut.
Exporturile depind puternic de statele dezvoltate ale Europei, care au la rândul lor dificultăți, cererea internă se va menține la niveluri scăzute, investițiile străine vor rămâne modeste, iar inflația ar putea fi alimentată de prețurile internaționale ale mărfurilor sau de o producție agricolă slabă.
Scumpirile dăunează economiei
Cea mai importantă întrebare din prezent este dacă actualele prognoze au șanse reale de îndeplinire sau sunt doar cifre ceva mai optimiste decât este cazul. Primele semne din acest an au fost pozitive. Rata anualizată a inflației a coborât sub 7% în ianuarie, evoluția PIB în ultimul trimestru din 2010 a fost pozitivă în raport cu trimestrul anterior, iar din execuția bugetară a lunii ianuarie a rezultat un excendent de 819 milioane lei, adică 0,15% din