Depresia reprezintă, la nivel global, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate. Medicii psihiatri avertizează că această afecţiune duce la scăderea productivităţii şi a capacităţii de lucru, izolare şi, în cazuri severe, la pierderea dorinţei de a trăi.
Potrivit statisticilor de specialitate, la nivel global, depresia afectează peste 120 de milioane de oameni. Numai în Europa se estimează că cel puţin 50 de milioane de persoane se confruntă cu această boală.
În prezent, depresia majoră este a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Conform estimărilor OMS, în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare.
Prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta. Potrivit experţilor în psihiatrie, una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece bărbaţi. Specialiştii precizează că depresia poate să apară în orice moment al vieţii, însă statisticile arată că această afecţiune este mai des întâlnită în jurul vârstei de 32 de ani.
"Depresia se tratează şi se vindecă, însă este necesară o schimbare de mentalitate. De la «a ne fi ruşine să recunoaştem», la o abordare proactivă. Depresia nu este exclusiv o boală a femeilor, dar este întâlnită mult mai frecvent în rândul acestora", declară conf. dr. Cătălina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucureşti.
La rândul ei, medicul Bogdana Tudorache susţine că deşi este frecvent întâlnită, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat. "Recunoaşterea şi tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativă a publicului", spune dr. Tudo