Cablul submarin care va conecta România şi Turcia trebuie construit cât mai repede, pentru că există deja un excedent de electricitate în Dobrogea care ameninţă exploatarea sistemului energetic naţional, a afirmat Gheorghe Indre, director de programe în cadrul Transelectrica.
Potrivit acestuia, s-a ajuns aici din cauza reducerii consumului din Dobrogea, în special al celui industrial. În această regiune există un excedent de producţie, aici fiind localizată centrala nucleară de la Cernavodă, unde autorităţile au în plan alte două reactoare în următorii ani.
Prea multe eoliene în Dobrogea
Mai mult, tot în Dobrogea se concentrează cele mai multe proiecte eoliene. „Transelectrica a primit cereri de racord la reţea pentru proiecte eoliene de peste 32.000 de MW. Am acordat avize pentru 11.000 de MW şi au fost semnate contracte de racord pentru 5.000 de MW", a precizat Indre.
„În golul de noapte, la nivelul ţării se consumă doar 4.000-5.000 de MW. Aceste valori arată dimensiunile problemei", a completat el.
În prezent, Transelectrica aşteaptă răspunsul turcilor privind implicarea în acest proiect, despre care se discută de mai bine de şase ani. Cablul submarin ar putea avea o lungime de 400 de kilometri şi un cost total de circa 650 de milioane de euro.
România este interconectată cu Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Ucraina. Ieri seară, soldul export-import era de circa 800 de MW în favoarea exportului de energie, adică 10% din consumul naţional.
Citiţi şi Câtă electricitate vom consuma peste zece ani.