Zeci de doljeni de toate vârstele muncesc din greu să obţină diploma de maseur, convinşi fiind că specializarea în masaj le va asigura un job bine plătit. Peste 80 la sută dintre cursanţi pleacă după absolvire peste hotare, unde un masor câştigă chiar şi 5.000 de euro lunar.
În inima Băniei, funcţionează din 2005 o şcoală de masaj şi reflexoterapie. În cei câţiva ani, mii de cursanţi au călcat pragul clădirii de pe strada Gheorghe Chiţu în care trei asistente şi un medic îi învaţă pe tineri o meserie de viitor. Directoarea Şcolii Casmed, Mariana Ionele, a descoperit beneficiile masajului în urmă cu mulţi ani, pe când lucra la Casa de Bătrâni din Craiova.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Uimită de beneficiile pe care le are un simplu masaj relaxant asupra bătrânilor, femeia a decis după pensionare să înfiinţeze un centru didactic în care să predea tinerilor ştafeta acestei meserii. Încă de la deschidere, şcoala de masaj s-a bucurat de un real succes. Tineri absolvenţi de liceu sau de facultate s-au înscris la cursuri pentru a-şi croi un drum în viaţă. „Avem două tipuri de cursuri. Primul este de iniţiere, durează o lună şi jumătate şi cuprinde 60 de ore de practică şi 30 de ore de teorie, în care sunt predate noţiuni generale. Al doilea, destinat celor care vor să aprofundeze, este de şase luni, în care se fac 360 de ore de teorie şi 720 de practică“, explică Mariana Ionele.
CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO
Lecţiile se predau de luni până vineri, timp de trei ore, ziua de miercuri fiind destinată teoriei. Cursanţii învaţă noţiuni de anatomie, regulile de igienă, tehnicile de masaj, dar şi anumite secrete ale meseriei.
Masajul, răsfăţ pentru europeni
În orele de practică învăţăceii sunt iniţiaţi în tainele celor cinci tipuri de masaj: de relaxare, reflexogen, anti-celulitic, terapeutic şi facial. De-a lungul