Băncile au realizat în ianuarie sub 73.000 de interogări ale bazelor de date în vederea acordării de credite. Este cel mai mic nivel din ultimii şase ani şi jumătate.
În prima lună a acestui an, băncile au realizat 72.800 de interogări ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare, cu 13% mai puţin decât în decembrie 2010, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Este cel mai mic nivel din 2004 până în prezent, ceea ce arată, în fapt, că cererea de credite a atins cel mai mic nivel din ultimii şase ani şi jumătate, adică din istoria modernă a sistemului bancar românesc.
Pe de altă parte însă, băncile fac eforturi pentru a mai dinamiza cererea prin scăderea dobânzilor la credite. În acelaşi timp, statisticile BNR arată că băncile au realizat în ianuarie 59.000 de interogări pentru monitorizarea clienţilor actuali.
Cu alte cuvinte, băncile rămân precaute, dar în ianuarie s-a atins cea mai scăzută valoare a monitorizărilor de portofoliu după februarie 2009, când acestea au crescut brusc, o dată cu explozia restanţelor.
Reducerea dobânzilor nu este suficientă
„Procesul de împrumut se va ieftini, în România, datorită concurenţei care există pe piaţă, dar şi a lipsei de cerere. Avem de-a face cu o piaţă foarte competitivă şi va trebui să ne adaptăm", apreciază Guy Popupet, directorul general executiv al BRD, a doua bancă din România ca active. Şeful BRD spune că dezgheţarea creditării se va produce în acest an, el văzând chiar şi o creştere de 5% în comparaţie cu 2010.
În ianuarie, Dobânda Anuală Efectivă la creditele în euro a atins un minim istoric şi, cel mai probabil, a continuat să scadă şi în februarie. BCR, liderul sistemului, îşi cheamă clienţii fără restanţe pentru a le oferi dobânzi mai mici cu până la 4 puncte procentuale, BRD (locul 2) tocmai a redus dobânzile cu până la trei procente în timp ce Raiffeisen (locul 3)