Îi place să muncească, este un tip pragmatic şi are cultul performanţei. Spune că în medicina românească actuală a scăzut competenţa şi că nu mai există ordine şi nici disciplină aşa cum a fost înainte.
În cea mai mare parte a vieţii sale profesionale a lucrat la dispensarul întreprinderii Armătura, din 1985 până în 2004. „Aş mai fi şi astăzi acolo dacă nu l-ar fi desfiinţat. Dispensarul acesta a fost cel mai bun şi cel mai bine dotat din judeţul Sălaj, însă în ţara asta nu se ţine seama de nimic”, spune medicul.
„Am fost de multe ori «faultat»!“
Spune că parcursul său a fost acela al unui om obişnuit. Îi place să muncească, este un tip pragmatic şi are cultul performanţei. Viaţa i-a oferit multe şanse, dar şi situaţii „provocatoare” cărora a trebuit să le facă faţă. „Am fost uneori marginalizat. Alteori am avut insuccese. Am fost de multe ori «faultat», atât de către unele persoane, cât şi de sistem. De exemplu, ar fi trebuit să rămân, la terminarea universităţii, într-un post de asistent universitar, însă am fost «faultat». Apoi a urmat «amputarea», timp de şapte-opt ani a examenelor de specializare şi promovare. Însă m-am descurcat, prin muncă grea şi răbdare, iar acum, după trei decenii, făcând un bilanţ, pot spune că am avut şi ceva realizări“, povesteşte doctorul Lascu.
„Trăim o criză morală“
El este de părere că trăim o criză morală şi că, mai ales, ne confruntăm cu lipsa modelelor. „Le recomand colegilor mai tineri să-şi găsească modele. Cred că este foarte important. Eu am avut modele. Mi-am validat în Franţa pregătirea profesională şi am dobândit recunoaşterea internaţională. La vremea aceea am fost singurul român care făcea parte din Societatea Internaţională de Ecografie. Însă modelul meu pe linie profesională a fost doctorul Ioan Puşcaş“, spune medicul.
Împreună cu doctorul francez Serge Agostini, Ilie Lasc