Vechea biserică de lemn, adusă din localitatea Ţap, va beneficia de un plus de protecţie.
Biserica veche de piatră a Mănăstirii Nicula ar putea fi inclusă în lista monumentelor istorice. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cluj (DCCPN ) va începe, în luna aprilie procedurile necesare în această privinţă. Astfel, bisericuţa datată din secolul al XIX-lea, va putea fi conservată şi restaurată.
„După discuţii avute cu colegii mei, specialişti în domeniu, vom demara procedura de clasare. Timp de un an, ea va avea statutul de monument istoric, după care vom depune un dosar la comisia din Bucureşti. Astfel, biserica va fi protejată, nu va putea fi mutată sau distrusă, iar pentru orice lucrare va fi nevoie de un aviz. Putem, astfel, obţine finanţare pentru reabilitare, tratare a pereţilor sau refacerea picturii" susţine Leonard Horvath, director al DCCPN.
Pe lângă clasarea bisericii din piatră a Mănăstirii Nicula ca monument istoric, DCCPN plănuieşte pentru acest an reabilitarea altor biserici - monumente istorice, între care biserica din Aşchileul Mic, ale cărei picturi interioare vor fi restaurate, a declarat şeful DCCPN Cluj, Leonard Horvath.
Model de reuşită
„O mare parte din bisericile din lemn sunt monument istoric. Am ajutat să primească finanţare în 2011 biserica din Aşchileul Mic, o biserică din lemn din secolul al XVIII-lea, pentru reabilitarea picturii interioare şi tratarea lemnului. Din câte ştiu, la momentul acesta s-a şi semnat contractul de finanţare, iar anul acesta vor putea începe lucrările.
Se va face o expertiză şi, probabil, bugetul va trebui completat ulterior, noi vom sprijini proiectul până la final", a mai spus şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional din Cluj. Mănăstirea greco-catolică de la Nicula datează din secolul al XVIII-lea. Biserica de piatră a fost ridicată în secol