Companiile petroliere continuă să scumpească combustibilii, deşi vânzările le-au scăzut de la o lună la alta în ultima jumătate de an.
Dacă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene volumul vânzărilor de combustibili a crescut în ultimele luni, în România, începând din septembrie, încasările din vânzări au scăzut cu 18%, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, numai de la începutul acestui an, preţurile de vânzare a benzinei către consumatori au fost modificate (în creştere, bineînţeles) de nu mai puţin de şase ori. Preţurile la combustibili cresc şi pentru ca pierderile destul de serioase ale companiilor petroliere să fie cât mai mult reduse.
OMV Petrom a majorat marţi preţul benzinei şi al motorinei cu 9 bani pe litru. Astfel, cel mai scump sortiment a ajuns la 5,96 de lei pe litru. Cele patru sortimente de benzină comercializate de OMV Petrom au preţuri cuprinse între 5,16 lei şi 5,96 de lei pe litru. Motorina produsă de compania petrolieră poate fi achiziţionată la pompă, în funcţie de sortiment, la preţuri care variază între 5,15 lei şi 5,63 de lei pe litru.
În urmă cu doar o săptămână, Petrom a scumpit benzina cu până la 9 bani, dând vina pe stat. Astfel se motiva majorarea de preţ prin creşterea de accize rezultată din eliminarea facilităţilor pentru bio¬combustibilii care intrau în componenţa benzinei şi motorinei.
În schimb, ultima scumpire a fost justificată de reprezentanţii companiei prin „evoluţia cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere (benzină şi motorină)".
„În contextul economic curent, dificil atât pentru companii, cât şi pentru consumatori, facem toate eforturile pentru a menţine preţurile noastre printre cele mai mici din Europa şi România. Cu toate acestea, România este parte integrantă din piaţa europeană a carburanţilor, iar aceasta este afectată de evoluţiile politice internaţionale", se precizează într-un