În Egipt, autorităţile judiciare au confirmat îngheţarea averilor deţinute de fostul preşedinte, Hosni Mubarak şi de familia sa. Nu este exclus deci ca Mubarak să fie chemat în faţa justiţiei, pentru a răspunde de numeroase acuzaţii, începând cu deturnarea de fonduri.
Ne îndreptăm oare spre un proces Mubarak în Egipt ? Întrebarea pluteşte în aer, iar fostul şef al statului egiptean are motive să fie neliniştit. După ce, într-o primă fază, pe 20 februarie, a fost anunţată decizia îngheţării averii sale, Hosni Mubarak a făcut apel. O dovadă, în orice caz, că nu se consideră în afara legii.
Decizia iniţială a fost confirmată marţi, ceea ce deschide drumul unei inculpări, dacă ţinem seama şi de faptul că i s-a interzis şi lui, dar şi soţiei sale şi celor doi fii ai săi să părăsească teritoriul egiptean.
Nu se ştie foarte bine la cât se ridică averea deţinută de Mubarak şi de clanul său. După demisia sa, pe 11 februarie, erau evocate cifre uriaşe, de ordinul miliardelor de dolari.
Mai recent, un cotidian guvernamental afirma că fostul preşedinte deţine numai în Egipt, sub formă de conturi secrete, peste 147 de milioane de euro, sume similare aflându-se şi în conturile soţiei sale şi ale fiilor săi.
În acest moment, mai mulţi dintre foştii miniştri ai lui Hosni Mubarak, precum şi câţiva oameni de afaceri apropiaţi de familia sa sunt aduşi în faţa justiţiei. Un proces intentat însă lui Mubarak ar avea un ecou imens în lumea arabă şi musulmană, unde corupţia a atins forme uneori groteşti.
Chiar şi pentru alte ţări, eventual din Europa de răsărit, în care corupţia este o practică de zi cu zi, un astfel de proces ar însemna o bună lecţie şi un avertisment serios.
Să nu uităm că lupta împotriva corupţiei a fost una din principalele exigenţe ale opozanţilor care l-au dat jos de la putere pe Mubarak, după 18 zile de manifestaţii. @N