În Alba Iulia profesează unul dintre cei mai iscusiţi bucătari din ţară, care a gătit feluri de mâncare pentru miniştri, ambasadori şi generali şi chiar feţe regale. O masă festivă deosebită poate fi pregătită în orice zi, de bucătarul care i-a servit pe Nicolae Ceauşescu, Regele Mihai şi familia regală. Cristian Milca este bucătar de mai bine de 20 ani, cu o bogată experienţă profesională şi de viaţă. A gătit pentru personalităţi însemnate, iar, de aproximativ 6 ani, şi-a deschis propriul restaurant, la Alba Iulia.
Lecţie de gastronomie
Bucătarul oferă clienţilor care trec pragul restaurantului o adevărată lecţie de gastronomie. Cristian Milca este albaiulian, prin adopţie. A absolvit Şcoala de Artă culinară la Bucureşti şi a făcut ucenicia la “Athene Palace”. După perioada uceniciei, a lucrat la Romvared CFR, unde avut ocazia să-l întâlnească chiar pe Nicolae Ceauşescu. „Nu a gustat din mâncarea pregătită de mine, pentru că avea bucătar personal, era tot timpul cu el. Doar cei care îl însoţeau au mâncat din ceea ce am gătit”, şi-a amintit bucătarul.
La Alba Iulia, a ajuns după ce s-a căsătorit. A lucrat 13 ani la cantina IJCM. Mulţi dintre miniştrii, ambasadorii şi politicienii României, care au trecut prin Alba Iulia au avut ocazia să guste preparatele bucătarului. „După Revoluţie, s-au schimbat multe şi în bucătărie. Dacă pe vremea comuniştilor exista un reţetar unic pe care trebuia să îl respecţi, cu sfinţenie – într-o porţie, cantitatea maximă de carne nu avea voie să fie mai mare de 70 de grame şi umpleai farfuria cu legume, că, de nu, riscai să fii închis, astăzi poţi să înlocuieşti orice în mâncare, cu condiţia să iasă bună”, a spus Cristian Milca.
Secretul celor mai bune reţete
În 1996 a avut ocazia să îi servească cu preparatele sale pe Regele Mihai şi Regina Maria. „I-am servit cu aperitive şi o ciorbă ţărănească a la grec, c