Nemulţumiţi că le-au fost diminuate salariile, toţi cei 35 de magistraţi şi asistenţi judiciari de la Tribunalul Vâlcea, au dat statul în judecată şi au câştigat într-o primă fază. Printre reclamanti s-a numărat chiar şi preşedintele Tribunalului, Petre Dinescu, Sursa: Codrin Prisecaru
Pentru a nu exista discuţii sau acuzaţii că judecătorii se judeca între ei, magistraţii au introdus acţiunea la Curtea de Apel Piteşti, dar Ministerul Justiţiei a hotărât ca procesul să se judece la Tribunalul Vâlcea.
Judecătorul care a soluţionat dosarul, Marian Varga, nu s-a aflat pe lista reclamanţilor în dosarul de la Tribunalul Vâlcea. “Eu am introdus acţiune separată la Curtea de Apel Piteşti unde am avut câştig de cauză. Ştiam că vor exista discuţii şi am căutat să le evit", a declarat Mariana Varga, judecător.
Pentru prelungirea termenelor, Ministerul Justiţiei cere strămutarea proceselor. "Este o nouă metodă pentru ca până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează cererea de strămutare, procesul se suspendă şi şase luni. La noi cererea de strămutare a ajuns târziu, după ce dosarul a fost soluţionat", a mai spus judecătorul. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.
Şi magistraţii de la Judecătoria Bălceşti au dat statul în judecată pentru drepturile salariale, însă procesul este deocamdată suspendat până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie soluţionează cererea de strămutare. Cei 24 de magistraţi de la Judecătoria Vâlcea au anunţat că şi ei îşi vor cere drepturile în instanţă.
Magistraţii vâlceni au fost primi din ţară care au dat câştig de cauză bugetarilor stabilind că tăierile salariale de 25 de procenete sunt ilegale şi au obligat statul “să plătească diferenţa dintre salariul ce trebuia să fie acordat potrivit Lg. 330/2009 şi cel încasat efectiv, stabilit în baza Legii 118/2010 pe perioada 3.VII.2010 - 31.XII.2010 şi în continuare, ac