Zeci de elevi de gimnaziu şi liceu au venit astăzi la acţiunea „Mucenicii Domnului” realizată de Muzeul Judeţean Teohari Antonescu şi Centrul Judeţean de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare (CJCVTC) Giurgiu.
Patru femei din localităţile Gostinu, Oinacu, Băneasa şi Remuş au adus aici, în coşuri de răchită, „mucenici” frământaţi după tradiţia populară, proaspeţi şi gata să fie serviţi de cei prezenţi la eveniment.
„Mucenici sau bradoşii cum se mai numesc, au fost frământaţi de mine chiar astăzi ca să fie calzi şi proaspeţi. În fiecare an îi pregătesc, iar aspectul lor reprezintă de fapt chipurile celor 40 de mucenici. Astăzi, se împărţesc la copii, vecini, rude împreună cu un pahar cu vin”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Alexandrina Bătrâneţu, de 61 de ani.
“Este prima acţiune de acest gen realizată împreună cu Muzeul Judeţean şi sperăm să nu fie singura. Este iniţiativa lor şi cred că e foarte important ca tinerii să cunoască tradiţia bradoşilor, să vadă cum se realizează măcinicii, câtă muncă presupune şi ce spune tradiţia”, a spus Carmen Peţanca, CJCVTC.
Icoane sculptate
Nu doar bradoşii au atras vizitatorii, dar şi icoanele sculptate sau pictate pe sticlă, realizate de artiştii Iulian Buduru şi Ion Ţurlui.