Mihai Balan este ambasadorul Republicii Moldova in Grecia. Inca de la numire s-a facut remarcat prin multitudinea actiunilor, dar, mai important decat numarul, este calitatea initiativelor sale. Cea mai importanta se pare ca este decizia de a avea un dialog direct cu cetatenii moldoveni, de a-i asculta, in direct, prin telefon.
Care considerati ca a fost cea mai reprezentativa actiune a dumneavoastra de pana acum?
Consider ca orice actiune a unei misiuni diplomatice este importanta, indiferent de actorii care participa la ea. Chiar din primele zile ale activitatii mele la Atena am simtit lipsa dialogului Ambasada-cetateni-oficialitati.
Un eveniment important, de nedescris, a fost participarea masiva a cetatenilor Republicii Moldova din Grecia la alegerile parlamentare anticipate. Trebuia sa vedeti cu cata mandrie si incredere in schimbarea spre bine s-au prezentat la votare moldovenii!
Atmosfera din preajma Ambasadei era mai degraba o atmosfera a unei revolutii cu buletin de vot in mana. N-am crezut atunci nici eu, dar nici conationalii mei ca vom fi tradati de voturile unor parinti si bunei in favoarea comunistilor.
Un alt eveniment important il consider intrevederea si discutia cu Excelenta Sa, domnul Karolos Papoulias, presedintele Republicii Elene, in cadrul inmanarii Scrisorilor de acreditare.
Despre dialogul telefonic cu cetatenii, initiat de dumneavoastra, care sunt rezultatele? Care sunt, in principal, cele mai frecvente probleme ale cetatenilor moldoveni in Grecia?
Mai multi colegi de ai mei imi telefoneaza si ma intreaba despre actiunea "Vorbiti, va rog. Ambasadorul Moldovei va asculta": cati cetateni au sunat, ce probleme au abordat, nu prevaleaza doar intrebari consulare, ne telefoneaza si rudele din Republica Moldova, daca are rost sa faca si ei asa ceva, etc.
V