Argintul ar putea fi una dintre cele mai bune investiţii pe termen lung pentru românii cu venituri medii. Nu costă mult şi are toate şansele să se scumpească datorită evoluţiilor globale.
Preţul aurului şi cel al argintului măsoară frica determinată de incertitudinile din Africa şi Orientul Mijlociu şi de inflaţie, a declarat, pentru EVZ, investitorul Adrian Caramiha. Cu alte cuvinte, câtă vreme evoluţia economică este ameninţată de turbulenţele financiare şi politice, metalele preţioase se dovedesc o foarte bună investiţie de refugiu.
Românii pot cumpăra aur în formă fizică, dar şi prin fondurile de investiţii care au ca suport metale preţioase. "Denumite exchange trading funds (ETF), acestea oferă unităţi de fond legate de evoluţia metalelor preţioase", spune Caramiha. Plasamentele în fonduri presupun fie achiziţia unei cantităţi de metal preţios, însă în formă virtuală, care va fi tranzacţionată de investitor pe o platformă on-line, fie o tranzacţie în marjă, pentru cei care doresc câştiguri mai mari.
Cele mai rentabile plasamente
Şi în acest caz tranzacţia se face pe o platformă on-line. La operaţiunile în marjă există însă un aport consistent de fonduri din partea casei de brokeraj, ce se adaugă celor ale clientului, pentru ca acesta să poată tran zacţiona pachete cât mai mari de active.
Investiţiile în metal fizic sunt puţin rentabile, din cauza preţului mare de vânzare şi a preţului mic la care se răscumpără metalul, crede Caramiha. Spre exemplu, un gram de aur de 24 de carate se cumpăra ieri de la Piraeus Bank cu 164 de lei, în timp ce cel mai bun preţ de răscumpărare era de 120 de lei pe gram, deci cu 26% mai mic.
Însă, remarcă analistul Bogdan Glăvan, pentru cei care vor o investiţie pe termen lung, de peste 5 ani, plasamentele în metale preţioase sunt rentabile. Glăvan crede că este foart