Aşterneţi fundul unei oale încăpătoare cu fîşii de slănină, felii de jambon, legume, mirodenii, căzătură de vînat, două potîrnichi, două găini din care aţi extras fileurile şi trei picioare de vită. Opăriţi cărnurile cu cîţiva decilitri de supă, pînă cînd încep să lase aspic. Completaţi apoi cu un bulion de carne, o jumătate de sticlă de vin Sauterne, şi fierbeţi totul pînă se frăgezeşte. După primul clocot, îndepărtaţi spuma şi lăsaţi oala pe marginea cuptorului, la foc mic, vreme de patru ore. Scoateţi potîrnichile şi găinile din supă mai devreme, de îndată ce se fac. Cînd sînt gata, scoateţi şi picioarele de vită, dezosaţi-le, răciţi-le într-o presă şi tăiaţi-le în rondele mici, cu un cuţit cu lamă lată.
DE ACELASI AUTOR Cîrnatul cu varză şi Miss France Salata „japoneză“ Francillon Clafoutis - Jules Claretie Marmeladă de aceroleStrecuraţi apoi bulionul, degresaţi-l şi limpeziţi-l cu două ouă întregi, amestecate cu 200 ml de Sauterne. Filtraţi totul prin etamină şi adăugaţi cîteva linguri de sagó (feculă de sagotier) dizolvat separat, în supă fierbinte. Fierbeţi fileurile de pasăre puse, la început, deoparte, şi preparaţi din ele o pastă, pe care o amestecaţi cu un vîrf de boia iute de Cayenne. Formaţi găluşte mici, poşaţi-le, aşezaţi-le într-o supieră şi turnaţi bulionul deasupra.
Supa s-ar putea numi, la fel de bine, şi „gasconă“. Datorită lui d’Artagnan, desigur, dar şi fiindcă două ouă, un litru de vin şi-un vîrf de iuţeală pot întruchipa, la o adică, un bărbat fanfaron, palavragiu, căpos şi iute la mînie; altfel spus, un gascon – de loc, sau din fire.
Aşterneţi fundul unei oale încăpătoare cu fîşii de slănină, felii de jambon, legume, mirodenii, căzătură de vînat, două potîrnichi, două găini din care aţi extras fileurile şi trei picioare de vită. Opăriţi cărnurile cu cîţiva decilitri de supă, pînă cînd încep să lase aspic. Completaţi ap