Faţă de începutul sezonului gripal, când A/H1N1 era mai activ, acum se remarcă o virulenţă mai mare a virusului de tip B. În prag de primăvară, activitatea gripală e peste valorile maxime aşteptate. Sursa: LIBERTATEA
În întreaga Europă şi în ţara noastră, gripa şi infecţiile respiratorii încep să piardă teren, chiar dacă numărul cazurilor încă depăşeşte limitele aşteptate, arată ultimul raport al Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile şi al Centrului European pentru Controlul acestor afecţiuni.
Dacă la începutul sezonului, virusul A/H1N1 era prevalent (aproximativ 80% din cazuri erau infecţii cu A/H1N1), acum, în multe ţări europene raportul aproape că s-a inversat în favoarea virusului B.
Patru decese la persoane fără boli asociate
În România, din 107 cazuri de gripă confirmate săptămâna trecută, 50 au fost infecţii cu A/ H1N1, iar restul de 57, infecţii cu virusul B. Trei persoane bolnave de gripă A/H1N1 şi o persoană cu gripă de tip B, în vârstă de 47, 58, 60, respectiv 37 de ani, au murit. Faţă de decesele înregistrate în lunile precedente, acum bolnavii nu aveau factori de risc asociaţi.
Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Bucureşti (21 de cazuri), urmat îndeaproape de Iaşi (17 cazuri) şi Hunedoara (16 cazuri). În total, de la debutul sezonului şi până în prezent s-au înregistrat 604 îmbolnăviri "oficiale" cu gripă, numărul real fiind însă mult mai mare.
Numărul afecţiunilor respiratorii este, de asemenea, în scădere. În perioada 28.02-06.03. 2011 s-au înregistrat 121.993 cazuri de infecţii acute respiratorii şi 800 de afecţiuni compatibile cu gripa, mai puţin cu 11% comparativ cu situaţia de săptămâna trecută. În plus, ratele de absenteism din şcoli şi grădiniţe au scăzut faţă de săptămâna trecută. Deşi în scădere, incidenţa acestor infecţii respiratorii a f