Zeci de spitale din toată ţara care vor fi transformate în cămine de bătrâni vor putea accesa bani de la bugetul de stat pentru punerea lor la punct. Oficialii Ministerului Sănătaţii estimează că vor putea fi cazaţi în noile cămine între 1500 şi peste 4000 de vârstnici.
La propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul României a aprobat în şedinţa de ieri un program care vizează dezvoltarea unei reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.
Programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ.
Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu
Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei.
Ministerul Sănătăţii estimează că, prin acest program vom putea asigura îngrijirea şi asistar