Cea mai mare rafinărie a Libiei şi cele mai importante două porturi prin care au trecut 43% din exporturile de ţiţei libian în ianuarie 2011 au fost ţinta unor atacuri intense, cu avioane şi rachete, în ultimele 48 de ore. Pentru prima oară, liderul de la Tripoli a ordonat bombardarea rafinăriei de la Ras Lanuf, oraş-port situat chiar pe linia frontului, între vestul ţării (controlat de Gaddafi) şi estul aflat sub controlul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT).
Zeci de rebeli, dar şi femei şi copii, au fost ucişi la Ras Lanuf, miercuri, în urma atacurilor aeriene, în timp ce, joi, coloane de vehicule de-ale insurgenţilor se retrăgeau din oraşul bombardat. Potrivit AFP, deşi unii luptători păreau că vor rămâne în oraş, majoritatea fugeau extenuaţi. Unii acuzau mass media care transmit de la faţa locului că le-au "divulgat" poziţiile.
Rafinăria din Ras Lanuf - care poate procesa 220.000 barili de ţiţei pe zi, circa 60% din capacitatea de rafinare a Libiei - a fost ţinta atacurilor. Nu se ştie cât de grave sunt distrugerile, căci angajaţii au fugit din calea obuzelor. Alte instalaţii petroliere atacare au fost cele din portul Sidra, de unde navele petroliere au plecat fără să încarce nimic în ultimele zile.
Cu toate că în Ras Lanuf se prefigurează o victorie a regimului Gaddafi, în cea mai vestică localitate din mâinile rebelilor, Zawiya, se duc încă lupte grele. Un centru petrolier situat la numai 50 km de Tripoli, Zawiya, arăta, joi, ca un oraş-fantomă, părăsit de locuitori, potrivit unei relatări a Al-Jazeera. Miercuri, după lupte soldate cu circa 40 de morţi, guvernul libian anunţase recapturarea oraşului, ba chiar programase o vizită a jurnaliştilor străini în zonă, pentru a putea constata "victoria".
Vizita a fost anulată fără explicaţii, iar joi au apărut alte informaţii la Tripoli, că Guvernul ar controla oraşul. Trupele guvername