Situaţia creată de senatorul de Olt Ion Toma nu este nici pe departe singura problemă a PSD. Adrian Năstase i-a înştiinţat pe social-democraţi că Mircea Geoană s-ar pregăti să-şi facă un alt partid. În plus, protocoalele cu PNL nu au fost semnate integral în teritoriu.
„Protocolul mai aşteaptă la Bacău. O să mai avem discuţii. Am spus foarte clar şi am reiterat că, cel puţin la această dată, nu există nici un fel de premisă pentru a semna acest protocol", a spus ieri, răspicat, liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache. Primarul liberal a indicat şi motivul pentru care i se pare imposibil de urmat ordinul de la centru: Viorel Hrebenciuc, omologul său de la PSD Bacău.
Protocoale nesemnate, din diferite motive, sunt şi la Iaşi, Dâmboviţa, Buzău şi Bucureşti, chiar dacă liderii Uniunii Social-Democrate încearcă să minimalizeze acest lucru.
În cazul Dâmboviţei, protocolul ar urma să fie semnat astăzi după ce liberalii şi social-democraţii nu s-au înţeles în privinţa reconfigurării majorităţilor în unele consilii locale. La Iaşi, în schimb, protocolul pare să nu se fi semnat din motive diametral opuse. „Nu l-am semnat şi din cauză că nu avem nici un fel de neconcordanţe. Din punctul de vedere al colaborării, nu avem nici o problemă", a încercat să explice, pentru RL, liderul liberal Relu Fenechiu. Acesta a evitat să spună exact în câte alte judeţe nu au fost parafate încă protocoalele de constituire a USL, spunând că nu deţine informaţii, deşi are funcţia de vicepreşedinte al PNL. În privinţa ipotezei că principala sursă de nemulţumire în teritoriu este tocmai decizia de a avea candidaţi comuni, Fenechiu crede că din peste 2.700 de localităţi nu este exclus să existe „anumite probleme" în „20, hai maxim 50", dar spune că acestea sunt excepţii şi nu regula.
L-ar putea urma Vanghelie pe Toma?
Neclară este situaţia USL şi la Bucureşti, după ce liderul