Marii constructori români sunt încrezători că în acest an piaţa își va reveni. Procentele anuale de creștere scrise cu două cifre au fost date uitării. Acum, firmele se mulţumesc şi cu un avans de 1%-2%, numai să nu mai lucreze în pierdere.
Cei mai rezervaţi antreprenori consideră că piaţa va rămâne la nivelul de anul trecut, când volumul lucrărilor a fost de 9,7 miliarde de euro. Evoluţia negativă a sectorului construcţiilor, din ultimii doi ani, a atârnat ca o piatră de gâtul produsului intern brut. De la o pondere de 17% în PIB, la nivelul anului 2008 – perioada de maxim atinsă de construcţii – sectorul a scăzut vertiginos, pentru ca în primul semestru din anul trecut contribuţia sa la formarea PIB să fie doar de 7%.
Într-un moment în care datoriile atârnă greu, constructorii români încep să spere la un an mai bun, în care să îşi recupereze măcar creanţele şi să nu mai fie nevoiţi să meargă în pierdere. Proprietarii acestor companii sunt unanimi şi în ceea ce priveşte sectorul pe care se va sprijini piaţa în 2011. Proiectele din fonduri structurale par să fie singura lor scăpare, chiar dacă autorităţile publice au mari probleme în susţinerea părţii de cofinanţare. „Nu facem abstracţie de la anul electoral care urmează. Istoria arată că în perioadele electorale zona construcţiilor intră pe o pantă ascendentă şi ar trebui să înceapă încă din acest an, pentru că politicienii nu vor să aibă o imagine alterată“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).
Buturugile mari
În ciuda optimismului pe care îl afişează unii constructori, sectorul este în continuare tras înapoi de nivelul mare al creanţelor pe care firmele le au de recuperat de la autorităţile publice. Datoriile statului către industrie se ridică la circa 750 milioane euro, în scădere faţă de luna noiembrie a anului trecut,