Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte joi, 10 martie, pentru a exprima sprijinul comunităţii internaţionale faţă de Guvernul din Somalia, în contextul în care se împlinesc 20 de ani de la declanşarea războiului civil din această ţară.
Dacă ţinem cont de drama care are loc în Somalia de două decenii, înţelegem de ce occidentalii şi instituţiile internaţionale reflectează serios dacă e cazul sau nu să intervină militar în Libia. De altfel, marea temere legată de războiul civil din Libia este că ar putea duce la repetarea scenariului din Somalia, unde statul s-a prăbuşit, iar ţara a fost divizată în parcele controlate de clanuri, grupuri mafiote şi islamişti radicali.
În jur de patru sute de mii de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea acestui război civil din Somalia, pe care practic comunitatea internaţională nu a reuşit să-l oprească, în ciuda unei intervenţii pe teren a Uniunii Africane.
Între timp au murit în contextul haosului din Somalia şi zeci de soldaţi ai trupelor trimise acolo, ca să nu mai vorbim că pirateria a devenit o adevărată industrie în largul coastelor somaleze.
Pentru o bună parte a planetei, conflictul din Somalia este unul uitat, iar presa aminteşte de situaţia din această ţară mai ales atunci când au loc acte de piraterie.
China, care asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU doreşte şi ea redactarea unei rezoluţii, în care să se specifice clar că războiul civil din Somalia încurajează pirateria. Iată deci unghiul din care a început să fie tratat subiectul, pentru că absolut nici un scenariu de încetare a focului nu se profilează la orizont.
Guvernul de tranziţie din Somalia s-ar prăbuşi în 24 de ore fără ajutorul celor opt mii de soldaţi furnizaţi de Uganda şi Burundi şi oricum nu a ajuns la nici o înţelegere cu multiplele facţiuni aflate în conflict. @N