Mii de copii sunt abandonaţi, în fiecare an, în spitalele din România. Cei mai mulţi dintre ei sunt sănătoşi şi nu necesită spitalizare prelungită. Rămân în maternităţi pentru că numărul asistenţilor maternali, singura variantă de plasare a lor în cazul în care familia naturală nu-i doreşte, este insuficient. După 2-3 luni de internare în maternitate, abandonaţii sunt externaţi spre... spitalele de pediatrie, unde au fost înfiinţate, special pentru ei, secţiile de "Recuperare Pediatrică”. Rămân aici, expuşi infecţiilor intraspitaliceşti, bolilor cu care vin în spital ceilalţi pacienţi dar, mai ales, alienării psihice, luni de zile. Unii – ani.
Multe familii în România şi-ar dori să-i înfieze, însă cei mai mulţi dintre copiii abandonaţi au o situaţie juridică neclară. Abrogarea legii abandonului şi lipsa unor termene de timp precise în actuala legislaţie îngreunează procesul de adopţie. Iar copiilor le este încălcat dreptul de a creşte într-o familie.
Ieri, Guvernul a făcut un gest reparatoriu şi un prim pas pentru salvarea acestor copii, adoptând un act normativ pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei. Conform noilor reglementări, "copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili după 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere”. A fost reglementată, de asemenea, situaţia copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, astfel încât aceşti copii să poată fi declaraţi adoptabili "după un an în care direcţia de asistenţă socială constată clar că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilităţi de reintegrare a lui”.
Cadrul juridic în materie de adopţie a fost revizuit în sensul redefinirii noţiunilor de adopţie internă şi adopţie internaţională şi prin introducerea criteriului reşedinţei fa