O simfonie dedicată lui Vladimir Ilici Lenin va putea fi ascultată mâine seară la Filarmonica \"Banatul\" din Timişoara. Este vorba de Simfonia a VI-a în si minor op. 54 de Dmitri Şostakovici, care va fi interpretată de instrumentiştii Filarmonicii bănăţene în a doua parte a deja tradiţionalului concert de vineri seara. Sursa: Adi Pîclișan
Maestrul Misha Katz, dirijorul concertului, "va reuşi să proiecteze empatic, atât în orchestră cât şi în public, imaginea unei compoziţii unice, ieşite din comun", spune directorul Filarmonicii, Coriolan Gârboni.
Evenimentul de vineri seara al Filarmonicii Banatul va începe la ora 19.00 cu cele două concerte pentru vioară ale lui Sergei Prokofiev, în interpretarea violonistului Alexandru Tomescu.
Pe de o parte va fi interpretat Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în re major op. 19, care îl reprezintă perfect pe Prokofiev în anii primelor apariţii pe scena muzicii mondiale. "Este proaspăt, inspirat, plin de fantezie şi spontaneitate", susţine concertmaestrul Mircea Tătaru.
Acesta va fi urmat de Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 63. "L-a compus la dorinţa unui grup din Franţa care-l admira pe violonistul Robert Soetens", mai spune Tătaru.
"Glorie sau dezastru?"
"Povestea" Simfoniei a VI-a în si minor op.54 ne arată că iniţial aceasta trebuia să fie o lucrare vocal-simfonică, de importanţă capitală, pentru că Dmitri Şostakovici dorea să o dedice marelui ideolog al comunismului sovietic, V.I. Lenin.
Ca atare, a adunat scrieri, poezii, texte de omagiu, dar spiritul de conservare îi atrăgea atenţia că demersul său este totuşi riscant, periculos, consemnează muzicologii.
"Glorie sau dezastru? Mofturoşii conducători sovietici erau greu de mulţumit. L-a salvat izbucnirea războiului, temele de care se va ocupa vor fi ororile războiului, patriotismul, eroismul.