Rusia vrea să renunţe la porţiunea maritimă a gazoductului South Stream şi să transporte gazele în formă lichefiată prin Marea Neagră, cu vase speciale. Gazele ruseşti ar putea ajunge şi în România, care are în plan realizarea unui terminal de gaze lichefiate, relatează agenţia bulgară de ştiri Novinite.
După mai mulţi ani de speculaţii pe tema traseului conductei de gaze South Stream, proiectul rusesc ia un nou chip. Porţiunea din Marea Neagră ar putea fi înlocuită cu un terminal de lichefiere a gazelor în Rusia, resursele urmând să fie transportate pe mare cu vase speciale, numite metaniere.
Citiţi şi Ungaria vrea să importe mai repede gaze din România.
Potrivit Interfax, premierul Vladimir Putin i-a cerut ministrului Energiei, Serghei Şmatko, să analizeze opţiunile privind realizarea unui astfel de terminal pe ţărmul rusesc, ca alternativă a conductei spre Bulgaria.
Guvernul rus estimează că va face economii substanţiale prin aceste modificări. Marea Neagră este extrem de adâncă şi de agitată, iar conducta South Stream, estimată la peste 20 de miliarde de euro, era considerată cel mai scump gazoduct din lume.
Bulgaria, strânsă cu uşa
„Dacă Gazprom şi ceilalţi investitori din proiect - Eni şi EDF - decid să construiască un terminal, atunci şi Bulgaria va fi nevoită să realizeze o astfel de capacitate pentru a primi metanierele din Rusia", scrie agenţia de ştiri bulgară Novinite.
Nu este clar cum noua variantă va afecta rolul Bulgariei în South Stream, arată ziariştii bulgari. Tot ei precizează că România, care a sperat să înlocuiască Bulgaria în acest proiect, are în plan realizarea unui terminal de regazeificare, fiind parte a proiectului AGRI, prin care gazele lichefiate azere vor veni în Europa tranzitând Georgia şi unde a fost inclusă recent şi Ungaria.
„Dacă ruşii adoptă versiunea cu gazele