Tot mai mulţi români plecaţi la muncă în străinătate primesc colete cu mâncare din România. Lipsa unui loc de muncă sigur, salariile mai mici şi şomajul tot mai mare au redus din şansele stranierilor de a obţine venituri sigure şi mai ales de a face economii.
Până anul trecut, românii plecaţi în Italia, Spania sau Irlanda reuşeau să-şi cumpere în scurt timp de la emigrare haine de firmă, maşini puternice, ba chiar îşi puneau la punct locuinţele astfel încât ajungeau să reprezinte exemplul viu al conaţionalilor care întâlnesc tărâmul făgăduinţei. Dacă altădată ei trimiteau ajutoare rudelor rămase în ţară, situaţia s-a schimbat radical, iar firmele de curierat şi transport extern au fost nevoite să se adapteze şi să-şi schimbe ofertele.
Ileana Magheţiu (47 de ani) are soţul plecat de cinci ani în Italia. Despărţirea a fost grea, dar Mihai Magheţiu (49 de ani) a continuat să fie stâlpul familiei chiar şi de la câteva mii de kilometri distanţă. În România, bărbatul câştiga ca maistru cel mult 2.000 de lei pe lună. A avut norocul să plece cu mai mulţi colegi în Italia, unde şi-a găsit un loc de muncă plătit cu 2.000 de euro. „Noi nu prea am simţit criza economică decât din ce am citit din presă. Chiar dacă-mi văd soţul de maximum două ori pe an, el a avut grijă să avem o viaţă bună. Totul a fost frumos până anul acesta, când salariul i-a scăzut cu 30 la sută", spune Ileana Magheţiu.
Planuri de viitor suspendate
Obişnuită să primească câteva sute de euro lunar de la soţul ei, din ianuarie femeia a trebuit să taie din cheltuieli şi să reorganizeze gospodăria, de vreme ce nu mai poate primi ajutor de la soţul ei. Femeia îşi aduce încă aminte de ultimele cadouri, care au venit în decembrie: multe dulciuri şi produse de îngrijire. „Mircea are rate în Italia pentru casă şi maşină. Nu-i rămân prea mulţi bani. Planul era să ne mutăm definitiv acol