Marocul se pregăteşte pentru o importantă reformă constituţională. Regele Mohamed al VI-lea a anunţat înfiinţarea unei comisii la care vor participa partidele, sindicatele şi societatea civilă. Monarhul a ieşit la rampă, în urma manifestărilor de nemulţumire care au atins şi societatea marocană.
Stat de 30 de milioane de locuitori, de trei ori mai întins decât România, Marocul a fost până acum scutit de tulburările majore care au cuprins ţările arabe. Au existat câteva manifestaţii de protest faţă de viaţa scumpă, protestatarii denunţând implicarea prea mare a familiei regale în economie şi abuzurile pe care le-ar face unii apropiaţi ai regelui.
Ce promite însă Mohamed al VI-lea ? O reformă profundă a Constituţiei. Astfel, prim-ministrul nu va mai fi desemnat de rege în funcţie de preferinţele sale, ci va fi ales din rândurile partidului care a câştigat alegerile. Independenţa justiţiei va fi întărită, la fel şi rolul Parlamentului, iar ţara va cunoaşte un proces de descentralizare.
Tot atâtea iniţiative, aplaudate de societatea civilă, ba chiar şi de Opozitie. Astfel, Saeed Binjebli, membru al unei mişcări de tineri care cer schimbarea a spus că regele a răspuns favorabil la toate cererile şi că discursul său a fost extrem de îndrăzneţ.
Mohamed al VI-lea conduce ţara din 1999. Deşi asupra familiei regale planează bănuieli de corupţie, regele a lansat reforme importante în ultimii ani. Printre altele, a promovat rolul femeilor în societatea marocană. Spre exemplu, Guvernul marocan are nu mai puţin de şapte miniştri femei, iar primarul unuia dintre cele mai mari oraşe, Marrakech este de asemenea o femeie.
Marocul se pregăteşte pentru o importantă reformă constituţională. Regele Mohamed al VI-lea a anunţat înfiinţarea unei comisii la care vor participa partidele, sindicatele şi societatea civilă. Monarhul a ieşit la rampă, în urma ma