Patiseriile şi autoservirile sunt preferatele adolescenţilor, fiind principalele locuri de unde aceştia îşi cumpără mâncare. În zilele de curs, studenţii obişnuiesc să mănânce pe fugă produse de patiserie, mai rar hrană caldă de la autoservire sau fast-food.
Banii puţini nu le oferă adolescenţilor posibilitatea de a alege un alt meniu.
Pentru studenţii constănţeni, prinşi între programul de cursuri şi banii limitaţi de buzunar, meniul zilnic constă în gustări frugale, cumpărate de la chioşcuri. Când vor să se cinstească, mănâncă la cantina universităţii, unde iau masa - de regulă - şi profesorii.
Meniul, în funcţie de buget
Ana Maria Cristea (19 ani) este studentă în anul I la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa.
Programul încărcat nu îi permite să aibă o slujbă, aşa încât toate cheltuielile ei sunt suportate de părinţi. În funcţie de cât permite bugetul familiei, studenta primeşte zilnic bani de cheltuială, ce ajung în zilele bune şi la 15 lei. În timpul pauzelor sau ferestrelor dintre cursuri, Ana Maria obişnuieşte să meargă la patiserie sau la un restaurant tip autoservire pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare.
„Sunt zile când nu am timp deloc şi atunci mă duc la chioşcul universităţii şi îmi cumpăr un pachet de biscuiţi. Când pot să plec de la facultate, merg la patiserie sau la autoservire să mănânc o ciorbă caldă“, mărturiseşte studenta.
Banii sunt chivernisiţi astfel încât să ajungă şi de suc. „Caut să mă limitez şi să nu depăşesc suma de 10 lei pe zi, ca să mai am bani şi pentru un suc sau o apă plată. La şcoală nu mănânc zilnic. Fie ciugulesc ceva înainte să plec la cursuri, fie aştept să termin, apoi vin acasă şi pot mânca aşa cum trebuie“, explică Ana Maria.
Fan cantină
Alex (20 de ani) este student în anul I la facultatea de Drept şi Ştiinţe Admin