La Târgul Internaţional de Turism din Berlin (ITB) participă anul acesta 180 de ţări cu 11 mii de standuri. România promovează în mod special judeţul Cluj. Cel mai frumos stand este cel al Bucovinei. Un proiect turistic European : "Pelerin în Bucovina".
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Târgul Internaţional de Turism din Berlin este în fiecare primăvară un eveniment deosebit. La cel mai mare târg de acest gen din lume participă anul acesta 180 de ţări, între care şi România. Diferitele agenţii turistice îşi prezintă ofertele în cele 11 mii de standuri plasate în peste 20 de hale imense.
Standul naţional românesc şi-a schimbat de data aceasta aspectul exterior, fiind mai mare şi ceva mai diversificat decât în anii precedenţi. În acest context, Clujul ocupă un loc central.
De această promovare specială a regiunii Cluj profită şi firme turistice mai mici, care încearcă să atragă vizitatorii străini prin ceea ce se numeşte "turism rural". Una dintre ele, Davincze Tours este reprezentată de István Vincze-Keckés din satul Sâncraiu.
Cel mai atrăgător spaţiu din cadrul standului românesc este cel ocupat de Bucovina. Această regiune se prezintă la Berlin în miniatură, mizând pe frumuseţile naturii, pe turism rural, pe oferta culinară specifică şi pe existenţa mănăstirilor.
Anul acesta, partenerul principal al Târgului de Turism din Berlin este Polonia. Această ţară ocupă aproape două hale.
Diversele ţări ale lumii încearcă să prezinte la Berlin specificul lor, în cele mai frumoase culori. Desigur, pentru a atrage cât mai mulţi turişti. Din cauza situaţiei instabile din Africa de Nord, numărul turiştilor din această zonă a lumii a scăzut dramatic. Beneficiarul principal este Turcia. Fluxul de turişti occidentali s-a îndreptat spre această ţară, evitând Tunisia sau Egiptul.
În cadrul târgului au loc zeci de spectac