Administraţia şi sindicatele din cadrul Complexului Energetic de la Turceni au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă prin care se lasă o portiţă deschisă pentru angajările clientelare, deşi unitatea aplică în prezent un program de restructurări. Actul adiţional numărul 6 a şi fost înregistrat luna trecută la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, cu mai multe observaţii, care vizează în special „concediul de aşteptare“ pentru salariaţii care mai au doi ani până la pensie, formulă care nu se regăseşte în legislaţia actuală.
Potrivit documentului semnat de sindicate şi administraţie, salariaţii care în perioada 1 martie 2011 – 31 decembrie 2013 îndeplinesc condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare vor fi trecuţi în regim de aşteptare pentru o perioadă de 24 de luni şi vor primi echivalentul a 75% din salariul de bază şi sporul de vechime. În acelaşi timp, conform aceluiaşi document, administraţia poate face angajări şi nu oricum, ci fără concurs.
Angajări la mâna proprietarilor de terenuri
În timp ce unii salariaţi se pregătesc să îşi facă bagajele, Complexul Energetic de la Turceni va avea posibilitatea să facă angajări. Conform articolului 10 din actualul Act adiţional încheiat la contractul colectiv de muncă semnat la nivelul CE Turceni, se exceptează de la angajarea prin concurs: „proprietarii terenurilor, membrii de familie, precum şi alte persoane nominalizate de proprietari care solicită angajarea în baza actelor de vânzare-cumpărare a unor suprafeţe de teren către SC Complexul Energetic Turceni SA, în vederea extinderii lucrărilor miniere“. Dacă până acum doar proprietarii şi membrii familiilor ale căror terenuri urma să fie ocupate de minerit puteau fi angajaţi, acum şi alte persoane nominalizate de proprietari au posibilitatea de a deveni angajaţi ai CE Turceni, fără să mai sus