Asemeni viteazului din poveste, preţul carburanţilor creşte de la o zi la alta. Din cauza scumpirii benzinei, Iosif Sebeşi a redus numărul alimentărilor la jumătate. Managerii hunedoreni se văd nevoiţi să reia calculele.
Cu ochii pe preţul la pompă al carburanţilor şi cu creionul în mână, managerii hunedoreni se văd nevoiţi să scumpească produsul finit. Nici hunedoreanul de rând nu o duce prea bine. Mulţi şoferi agaţă în cui cheile maşinii şi aşteaptă vremuri mai „ieftine”. Iosif Sebeşi susţine că atât el, cât şi prietenii lui, au redus drastic bugetul alocat combustibilului. „Circulăm mai puţin cu maşina. Consider, totuşi, că e nejustificat acest preţ. Păcat că am vândut rezervele noastre”, a spus bărbatul.
Sorin Rişcuţa, managerul singurei societăţi de prelucrare a laptelui din judeţ, susţine că scumpirea continuă a preţului benzinei este o lovitură grea pentru el. „Materia primă pentru procesare o achiziţionăm de la fermierii din judeţul Bihor sau din Ungaria. Transportul este foarte scump şi, de multe ori, suntem nevoiţi să lucrăm în pierdere pentru a ne menţine clienţii”, a spus Sorin Rişcuţa. Managerul arată că scumpirea produselor lactate este iminentă. Şi pentru managerul Alina State, costul benzinei este un element important în ecuaţia stabilirii preţului la lapte şi carne de pasăre. „Transportul devine din ce în ce mai scump. Grav este că şi puterea de cumpărare va scădea. Nu mai vorbim de profit, vorbim de supravieţuire”, a spus State. Şi taximetriştii sunt loviţi în plin. „Am ajuns să muncim degeaba. E dezastru”, a spus Daniel Corcheş.
Traversăm o perioadă foarte grea. Nu mai vorbim de profit, ci de supravieţuire.
Alina State, manager
Clienţii sunt puţini, benzina este scumpă. Am zile când vin degeaba la lucru.
Daniel Corcheş, taximetrist
Aduc