Comisarii de mediu au constatat că teii, casatnii şi salcâmii din incinta Cetăţii din Alba Iulia au căzut sub lama drujbelor sau cupa excavatorului în baza unor horârâri ale Consiliului Local Alba Iulia. Pentru tăierea lor Primăria nu era obligată să obţină accord de mediu.
Comisarii de la Garda de Mediu Alba au finalizat ancheta în cazul tăierilor de copaci din incinta Cetăţii Alba Carolina.
Comisarul şef, Rosa Komaroni, a solicitat marţi administraţiei locale mai multe documente pentru a vedea dacă a fost respectată legislaţia de mediu
Tăierile de copaci, aprobate de Consiliu Local
„Noi am verificat toate documentele prezentate de Primăria Alba Iulia. Am constatat că tăierile de copaci au fost aprobate prin trei hotărâri de Consiliu Local, emise între 2008 şi 2010. Primăria deţine autorizaţie de construire şi un aviz de mediu eliberat de Agenţia pentru protecţia Mediului Alba. În ceea ce priveşte copacii de pe strada Mihai Viteazul, sunt specii de arbori pentru care nu este necesară obţinerea acordului de mediu“, a explicat Rosa Komaroni, comisar şef la Garda de mediu Alba.
Comisarii de mediu au cerut marţi, în scris, executivului Primăriei să oprească tăierile de copaci, până ce va fi verificată toată documentaţia. În ciuda acestei solicitări, defrişările au continuat miercuri, în imediata apropiere a statui lui Mihai Viteazul, unde drujbele au retezat trei arbori.
Adversarii proiectului susţin că demersurile lor nu se vor opri aici. „Noi propuneam o reevaluare în sensul păstrării si reabilitării peisagistice a parcului Cetăţii. Opinia mea este că acest plan oferă soluţii discutabile din punctul de vedere al nevoilor cetăţenilor şi mă refer la reducerea de 6 ori a spaţiilor verzi din Cetate. Mă opun categoric acestui plan de defrişare prin care este imitată Piaţa Mare din Sibiu si susţin elaborarea unui proiect interdisc