Miniștrii de externe europeni reuniți astăzi la Bruxelles nu recunosc Consiliul Național de Tranziție al Libiei ca și guvern de facto, însă sprijină plecarea lui Gaddafi.
Miniștrii de externe din toate țările UE s-au reunit joi (10 martie) la Bruxelles într-o ședință extraordinară, cu scopul de a pregăti summit-ul extraordinar de vineri (11 martie), la care toți șefii de stat sau premierii țărilor UE vor discuta situația din Libia.
Ideea înaintată de Franța, de a recunoaște Consiliul Național de Tranziție (CNT), o mișcare din estul țării anti-Gaddafi ca și guvern de facto ar fi "prematură", au decis aceștia.
"Nu s-a conturat o alternativă politică recunoscută ca atare," a spus joi ministrul de externe român, Teodor Baconschi.
Motivația miniștrilor a fost că acest consiliu "de tranziție" acționează în estul Libiei, în jurul celui de-al doilea oraș ca importanță din țară, Benghazi, și nu poate influența în niciun fel ce se întâmplă în Tripoli.
"(CNT) Nu deține controlul asupra instituțiilor centrale și este doar un factor într-un conflict în desfășurare," a declarat joi Baconschi.
Miniștrii au discutat și despre eventuale operațiuni militare în Libia, însă susțin că nu vor să antreneze Uniunea Europeană în astfel de acțiuni. Aceștia sunt cu toții împotriva regimului lui Gaddafi și spun că liderul libian "trebuie să plece", însă "încercăm să găsim alte modalități de a stopa violența".
Potrivit Human Rights Group, numărul de morţi se ridica, acum o săptămână, la 6,000.
Miniștrii de externe ai UE au mai spus că sunt pregătiți să ofere asistență financiară "mai ambițioasă", însă "prudentă".
Comisia Europeană a alocat Libiei pe 25 februarie o sumă iniţială de 3 milioane de euro, prin care ONG-urile oferă ajutor alimentar şi medical, adăpost şi alte necesităţi pentru refugiaţi la frontierea egipteană şi cea tunisiană. "În